3D-Print Design Guide

Dit is wat u moet weten wanneer u uw project voorbereidt op 3D-printen. Het belangrijkste dat u moet doen, is ons een waterdicht, mesh-model leveren dat voldoet aan de toleranties van het FDM of SLA 3D-printproces.

Bestandstypen, schaal en eenheden

We kunnen werken met de volgende bestandsformaten voor 3D-printen:

  • Klaar voor productie: STL en OBJ voor alle 3D-printmaterialen.
  • Bestandsvoorbereidingsservice vereist: STP / STEP, 3DS, 3DM, DWG

Alle modellen moeten 1: 1 worden geschaald volgens de beoogde eindmaat met mm als maat eenheid.

Waterdicht mesh

Om productie gereed te zijn, moet je digitaal 3D-model een doorlopend object zijn zonder gaten of scheuren. Indien er gaten of openingen in uw ontwerp zitten, kunt u dit oplossen door de dikte van de wand van uw model te vergroten. Zorg er verder voor dat er geen kruisende oppervlakken in het model voorkomen, dit kan resulteren in print fouten.

SLA High Detail Resin

Stereolithografie (SLA of SL; ook bekend als stereolithografie-apparatuur, optische fabricage, foto-stolling of harsprinten) is een vorm van 3D-printtechnologie die wordt gebruikt voor het maken van modellen, prototypes, patronen en productiedelen.

Ondersteunende muren

Een ondersteunde muur is er een die aan twee of meer zijden met andere muren is verbonden. Een ondersteunde wand kleiner dan 0,6 mm kan kromtrekken tijdens het printproces.

MINIMUM 0.6mm

Niet-ondersteunde muur

Een niet-ondersteunde muur is er een die op minder dan twee zijden met andere muren is verbonden. Een niet-ondersteunde muur die dunner is dan 0,8 mm zal waarschijnlijk falen tijdens het printen.

MINIMUM 0.8mm

Lengte overhang

Een overhang verwijst naar een deel van het model dat horizontaal evenwijdig aan het bouwplatform uitsteekt. Voor het printen van dergelijke constructies vanaf 1 mm is ondersteuningsmateriaal vereist.

MINIMUM 1.0mm

Overhang hoek

De overhanghoek verwijst naar de horizontale hoek die de overhang uitsteekt. Printen onder een hoek van minder dan 19° kan ertoe leiden dat de overhang mislukt.

MINIMUM 19°

Horizontale brug

Een brug overspant de afstand tussen twee structuren. Horizontale bruggen groter dan 21 mm worden afgeraden.

MAXIMUM 21mm

Draaddiameter

Een draad is een constructie waarvan de lengte twee keer zo lang is als de breedte. Met een dikte van 0,4 mm kunt u printen tot 7 mm lang, draden van 1,5 mm kunnen tot 30 mm lang worden.

MINIMUM 0.4mm – 1.5mm

Reliëf Detail

Reliëfdetails zijn ondiep verhoogde kenmerken op uw model, zoals tekst. Details met een dikte kleiner dan 0,1 mm zijn mogelijk niet zichtbaar op uw print.

MINIMUM 0.1mm

Gegraveerd detail

Gegraveerde details zijn opgedrukte of verzonken functies op uw model. Details met een inbouwdikte van minder dan 0,4 mm zijn mogelijk niet zichtbaar.

MINIMUM 0.4mm

Bewegende onderdelen

De vrije ruimte is de benodigde afstand tussen twee of meer bewegende delen van een model. Een vrije ruimte van minder dan 0,5mm kan ertoe leiden dat onderdelen samensmelten.

MINIMUM 0.5mm

Diameter van de opening

Gaten met een diameter van minder dan 0,5 mm in de x-, y- en z-assen kunnen tijdens het printen worden afgesloten.

MINIMUM 0.5mm

Diameter afvoeropening

Afvoergaten in modellen met een volledig gesloten holte worden aanbevolen zodat de hars waarmee wordt geprint kan ontspannen

MINIMUM 3.5mm

Vrije ruimte

De aanbevolen vrije ruimte voor het in elkaar kunnen schuiven van twee delen is 0,25 mm voor een goede pasvorm.

MINIMUM 0.25mm

Onderdeelgrootte

De minimale en maximale onderdeel afmetingen die op onze machines passen. Als uw digitaal object deze afmetingen overschrijdt, stuur het ons dan toch en we controleren het op printbaarheid.

MINIMUM 1.0 x 1.0 x 8.0 (mm)
MAXIMUM 145 x 145 x 175 (mm)

FDM Prototyping in Kunstof

Fused Deposition Modelling (FDM), is een 3D-printproces dat een continu filament van thermoplastisch materiaal gebruikt. Filament wordt vanuit een grote spoel door een bewegende, verwarmde extruderkop geleid en op het groeiende werk afgezet. De printkop wordt onder computerbesturing verplaatst om de geprnte vorm te definiëren.

Ondersteunende muren

Een ondersteunde muur is er een die aan twee of meer zijden met andere muren is verbonden. Een ondersteunde wand kleiner dan 0,8 mm kan kromtrekken tijdens het printproces.

MINIMUM 0.8mm

Niet-ondersteunde muur

Een niet-ondersteunde muur is er een die op minder dan twee zijden met andere muren is verbonden. Een niet-ondersteunde muur die dunner is dan 1,6 mm zal waarschijnlijk falen tijdens het printen.

MINIMUM 1.6mm

Lengte overhang

Een overhang verwijst naar een deel van het model dat horizontaal evenwijdig aan het bouwplatform uitsteekt. Voor het printen van dergelijke constructies vanaf 1,2 mm is ondersteuningsmateriaal vereist.

MINIMUM 1.2mm

Overhang hoek

De overhanghoek verwijst naar de horizontale hoek die de overhang uitsteekt. Printen onder een hoek van minder dan 45° kan ertoe leiden dat de overhang mislukt.

MINIMUM 45°

Horizontale brug

Een brug overspant de afstand tussen twee structuren. Horizontale bruggen groter dan 50 mm worden afgeraden.

MAXIMUM 50mm

Draaddiameter

Een draad is een constructie waarvan de lengte twee keer zo lang is als de breedte. Met een dikte van 1,2 mm kunt u printen tot 7 mm lang, draden van 1,6 mm kunnen tot 30 mm lang worden.

MINIMUM 1.2mm – 1.6mm

Reliëf Detail

Reliëfdetails zijn ondiep verhoogde kenmerken op uw model, zoals tekst. Details met een dikte kleiner dan 0,6 mm zijn mogelijk niet zichtbaar op uw print.

MINIMUM 0.6mm

Gegraveerd detail

Gegraveerde details zijn opgedrukte of verzonken functies op uw model. Details met een inbouwdikte van minder dan 1,2 mm zijn mogelijk niet zichtbaar.

MINIMUM 1.2mm

Bewegende onderdelen

De vrije ruimte is de benodigde afstand tussen twee of meer bewegende delen van een model. Een vrije ruimte van minder dan 0,8 mm kan ertoe leiden dat onderdelen samensmelten.

MINIMUM 0.8mm

Diameter van de opening

Gaten met een diameter van minder dan 1,2 mm in de x-, y- en z-assen kunnen tijdens het printen worden afgesloten.

MINIMUM 1.2mm

Vrije ruimte

De aanbevolen vrije ruimte voor het in elkaar kunnen schuiven van twee delen is 0,4 mm voor een goede pasvorm.

MINIMUM 0.4mm

Onderdeelgrootte

De minimale en maximale onderdeel afmetingen die op onze machines passen. Als uw digitaal object deze afmetingen overschrijdt, stuur het ons dan toch en we controleren het op printbaarheid.

MINIMUM 1.6 x 1.6 x 8.0 (mm)
MAXIMUM 1000 x 1000 x 1000 (mm)

Meer informatie of een vrijblijvende offerte

Wil je meer informatie over de diensten van 3D Orbit of wil je vrijblijvend een offerte opvragen?

Over 3D Orbit

Wij zijn gevestigd op het MAAK terrein in Haarlem en leveren op een kosten efficiënte manier 3D Print Services. Zowel FDM als SLA prints tot maximaal 1 m³. Wij helpen u met de juiste combinatie van materialen en printers om uw product in de meest optimale omstandigheden te realiseren. 

Locatie

Contact Informatie

Oudeweg 91-95
Unit A.06
2031 CC Haarlem

+31 85 004 3827
info@3dorbit.nl